Recreatie

13 juli 2018

Hele volksstam­men trekken er de komende tijd weer op uit om te recreëren, zoals dat heet. De bedoeling is dat we even op adem komen en weer uitgerust aan het werk kunnen. Maar of we nu werkelijk recreëren is maar de vraag. Dominees doen nog wel eens ultieme pogingen om in de zogenaamde ‘vakantiepreken’ dit woordje recreëren te verbinden met een vorm van herscheppen en op adem komen. En zo is alles weer keurig gladgestreken en kunnen we met een goed gevoel op vakantie.

Ik vind het persoonlijk wel jammer dat we voor vakantie woorden als recreëren en recreatiepark zijn gaan gebruiken. Recreatie betekent letterlijk: Herschepping. En dat gaat echt niet lukken hoor door vakantie of een recreatiepark. Er zijn zelfs mensen die van hun vakantie moeten bijkomen.

Recreatie gebeurt door God. Hij alleen is de Herschepper en wil ons de ware en werkelijke rust geven. En als we het niet bij Hem zoeken, zullen we het niet vinden in welk recreatiepark dan ook. Immers ook dan geldt het woord van de Prediker: het oog wordt niet verzadigd van het zien en het oor niet vol van het horen (Pred. 1:8). Al het schone en mooie zal ons nooit de ware rust kunnen geven. Christus heeft immers zelf gezegd: Kom naar Mij toe allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven. Daar hoef je echt niet voor op vakantie.

Blijft wel staan dat ons lichaam en geest bij tijd en wijle even moeten rusten. Dat we even uit de hectiek van het leven ontsnappen. En wat is het ook mooi als je in de gelegenheid bent om eens een andere cultuur te bekijken. Allemaal prachtig voor wie het gegeven is. Geniet ervan, zou ik zeggen. Maar laten we onze recreatie zoeken bij Christus. Zo is er in de nabijheid van uw vakantieadres vast wel ergens zo’n recreatiecentrum te vinden. Ik bedoel dan natuurlijk de kerk.


Meer informatie:
ds. G.C. Bergshoeff
033-277 13 77
dsb@hervormdscherpenzeel.nl

Terug naar de vorige pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht