Kerstpakketten voor Satu Mare en Borla

11 januari 2013

Het is al weer enige weken geleden dat wij, Gijs en Jan, naar RoemeniŽ geweest zijn om voor Dorcas een oplegger vol kerstpakketten weg te brengen. Toch wil ik u en jullie daarover nog het een en ander vertellen. We hebben immers als gemeente geld bijeengebracht voor de pakketten voor onze zustergemeenten, dus is het natuurlijk best wel goed om te weten dat dit goed besteed geld is!

Maandagochtend 3 december bijzonder vroeg (drie uur) zijn we vertrokken met een vrachtwagen van transportbedrijf Besselsen uit Barneveld met daarachter een oplegger van Dorcas met daarin maar liefst 21.000 kg aan kerstpakketten. De heenreis verliep spoedig, alleen onderweg hield de verlichting op van de oplegger. Gelukkig werd dit deskundig gerepareerd bij een mooie garage in Cluj Napoca in RoemeniŽ, daar waren we dinsdag aan het eind van de dag al aangekomen. Laat dat nou ook de stad zijn waar onze 1e stop was, namelijk het depot van Dorcas RoemeniŽ. Daar werden we ’s avonds zeer vriendelijk welkom geheten, voorzien van eten, heerlijke douche en lekker bedje, ondertussen werd onze vrachtwagen gelost en ook weer geladen met de pakketten voor Borla en Satu Mare (dit gaat namelijk ook via Dorcas).

De volgende dag zijn we na een lekker ontbijtje en na afscheid te hebben genomen vertrokken richting Borla. Onderweg raakten we behoorlijk onder de indruk van de bittere armoede die we aantroffen in de verschillende dorpjes waar we doorheen reden, het is onvoorstelbaar wat je daar allemaal ziet en dat anno nu! Aan het eind van de ochtend werden we hartelijk verwelkomd in Borla door ds. Ńrpad en zijn vrouw en ook de ons welbekende Ella was er. Erg mooi om te zien hoe gastvrij ze daar zijn. Zeker weten dat de kerstpakketten daar in Borla hard nodig waren!

Nadat we voorzien waren van diverse lekkernijen zijn we verder gegaan richting Satu Mare. Na wederom veel gezien te hebben onderweg kwamen we daar in de loop van de middag aan, ook hier een gastvrij onthaal. We hebben de pakketten in de kerk neergezet en deze zouden voor de kerst worden uitgedeeld, ook hier veel dankbaarheid voor al die pakketten. De avond hebben we doorgebracht bij ds. en mw. Bogya, dat was een fijne avond met goede gesprekken.

Na een nacht lekker slapen in het voor velen bekende gastenverblijf in de kerk van Satu Mare en na een stevig ontbijt zijn we donderdagochtend weer begonnen aan de terugreis. Dat ging allemaal aardig voorspoedig ondanks de sneeuw, zodat we vrijdagavond weer thuis aankwamen en onze lieve vrouwen en kinderen weer konden begroeten. De zondag daarna werd er hiervoor gedankt tijdens de voorbede, dat doet je goed kan ik u vertellen! Lieve gemeente, namens al die mensen in Borla en Satu Mare wil ik u hartelijk bedanken voor het (financiŽle) meeleven met en voor hen, de kerstpakketten zijn daar meer dan welkom!

Namens de commissie Gemeentecontacten Oost-Europa
Jan van Dijk en Gijs Besselsen

Zie ook: Commissie gemeentecontacten Oost-Europa

Terug naar de vorige pagina