Met dank aan de islam?

20 september 2019

Al eeuwenlang geven we als christelijke gemeente onderwijs aan jongeren en kinderen, de catechese. En er zullen best hier en daar wat gedachten leven of het wel allemaal kosher is wat daar gebeurt. In de grachtengordel van Amsterdam zullen ze best wel eens minzaam glimlachen over die gekkies daar in de Biblebelt. Werkelijk problematisch is het nooit echt geweest. Dat heeft vooral te maken met hef feit dat je als modern mens weinig tot geen last van de huidige christenheid hebt.

Natuurlijk, ze kunnen wel eens moeilijk doen, als ze weigeren een homo-huwelijk te sluiten. Dat is dan heel eenvoudig te regelen door dwingend op te leggen dat iedereen die trouwambtenaar wil worden, eerst het algemeen ontwijfelbaar geloof van de seculiere staat moet belijden: Ik geloof dat alle mensen gelijk zijn en dat ieder huwelijk gesloten moet worden. Mooi geregeld, de weigerambtenaren zijn aldus uitgezuiverd.

Maar verder zijn de problemen verwaarloosbaar. Nergens worden binnen christelijke gemeenschappen (zelfs niet in Staphorst) de wapenen opgepakt om aanslagen te plegen. Op een of andere manier weten die christenen (een enkele uitzondering nagelaten natuurlijk) het altijd met woorden af te kunnen doen.

En toch kun je er gif op innemen dat de overheid op den duur toch wel eens zal willen weten hoe er op die catechese en al die clubjes toegaat. En dat heeft niet te maken met een dreigend gevaar, maar dat danken we aan de islam. Niet rechtstreeks overigens, maar indirect.

Er wordt een probleem ontdekt binnen de islam (dat gebeurt nogal eens). Vervolgens gaan de media heel erg hard roepen dat dit niet voor alle moslims geldt (terecht overigens), maar dan komen er meer en meer geluiden (vooral vanuit linkse hoek) dat het vast niet alleen moslims betreft, maar dat andere godsdiensten toch ook wel zo hun donkere kanten hebben. Eigenlijk is religie sowieso iets engs, hoor je vervolgens. Dat is een vast stramien om zo de wezenlijke vraag te kunnen ontduiken: Wat is er toch mis binnen de islam dat steeds daar die verhalen van geweld opduiken? Ik weet ook wel dat de meeste moslims echt geen terroristen zijn, maar dat er een probleem is, lijkt me toch wel duidelijk. Probeer eens een land te vinden waar een moslimregering is, die godsdienstvrijheid heeft?

Dan moet je daar toch gewoon over nadenken? Maar op een of andere manier lukt dat niet. Of moet je zeggen: willen ze niet. Dus trekken we het breder, en dan is alle religie verkeerd, dus zijn christenen precies hetzelfde als moslims (en dan altijd weer die kruistochten). En dus gaan we weer discussiėren over de vrijheid van onderwijs, en je kunt er op wachten dat vroeg of laat die vrijheid aan banden wordt gelegd. Dat alles moet vallen onder de staatsideologie van vrijheid, gelijkheid en eenzaamheid. Met dank aan mensen die niet eerlijk onder ogen willen zien wat nu het werkelijke probleem is. En ondertussen rest ons niet anders dan het advies van Petrus: Houd uw levenswandel onder de heidenen goed; opdat zij die nu van u kwaadspreken als van kwaaddoeners, door de goede werken die zij in u waarnemen, God verheerlijken mogen op de dag dat er naar hen omgezien wordt (1 Petrus 3:12).


Meer informatie:
ds. G.C. Bergshoeff
033-277 13 77
dsb@hervormdscherpenzeel.nl

Terug naar de vorige pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht