Bezoek Satu Mare en Borla zomer 2015

21 februari 2015

Al bijna 20 jaar hebben we contact met onze broeders en zusters in Satu Mare en (wat later) Borla in Roemenië. Hoewel Roemenië het economisch steeds beter krijgt, is de levensstandaard nog steeds niet hoog. Een probleem is dat jonge mensen wegtrekken naar landen waar ze in korte tijd voor Roemeense begrippen veel kunnen verdienen. Onze steun blijft dus nodig.

Om de banden te verstevigen is het plan opgevat om het voor gemeenteleden mogelijk te maken om Satu Mare te bezoeken. Het bezoek vindt plaats van 12 t/m 19 augustus. We vliegen van Eindhoven naar Debrecen (Hongarije) en gaan van daar ongeveer 2 uur in de bus naar Satu Mare. Er is een programma voor die week gemaakt, zodat u zich geen seconde hoeft te vervelen (mocht u daar bang voor zijn). Op heel wat momenten in de week heeft u gelegenheid om in contact te komen met onze zusters en broeders van de Református Egyházközség (de Hongaarstalige protestante kerk) van Satu Mare. Daarnaast is er ruimte om wat te zien van de stad en de omgeving.

We overnachten in een hotel op loopafstand van de pastorie, de kerk en het diaconale huis. De maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. ’s Morgens ontbijt u in het hotel, de andere twee maaltijden zullen voornamelijk in het diaconische huis plaatsvinden. Ervaring leert dat we daar geen omkijken naar hebben; onze zusters en broeders zijn zeer gastvrij. Houdt u er rekening mee dat er vooral veel vlees en soep wordt gegeten en maar weinig groente.

Tegelijk met ons bezoek vindt er een toerusting plaats van de presbyters (kerkenraadsleden). Er is gevraagd om een toerusting op het onderwerp pastoraat. Onze manier van gemeenteleden bezoeken en spreken over het geloof willen ze graag overnemen. De Hongaarstalige kerk is heel anders georganiseerd dan onze PKN. Zo worden predikanten niet beroepen, maar geplaatst door de bisschop.

In het weekend zullen we ook Borla bezoeken, waar de jongeren uit onze gemeente op dat moment verblijven (zie hieronder).

De kosten voor de reis, incl. heen- en terugvlucht, vervoer ter plekke, 7 hotelovernachtingen, eten en drinken schatten wij in op € 450,-. U mag mee voor € 375,- pp!

U kunt zich voor deze prachtige ervaring opgeven bij Mathilde Werner 06-53676579, email: ma_werner@hetnet.nl of Tineke Eijkelkamp, tel. 033 2772542, email: t.eijkelkamp@hetnet.nl
Wilt u zich in verband met de organisatie opgeven vóór 13 maart? Er kunnen circa 25 mensen mee en VOL = VOL!

Jongeren
Een groep jongeren uit onze gemeente (o.a. van ‘het Knipperlicht’) gaat o.a. meedoen aan de vakantiebijbelweek in Borla! Borla is een plattelandsdorpje. De wegen zijn er onverhard en je ziet er nog veel paard en wagen. Geen vergelijk met Satu Mare, een stad van ruim 100.000 inwoners. Zij hebben hun eigen programma en reis ongeveer gelijktijdig met die voor de volwassenen. Voor jongeren die mee willen: neem contact op met Bastiaan Verrips, email: bastiaan@pverrips.nl.

Zie ook: Commissie gemeentecontacten Oost-Europa

Terug naar de vorige pagina